
İKRAM FIKHI
İslam Neyse o ... Allah daima üstündür... Allahü Ekber !!!

TÜRKİYE HUKUKU - DİN VE VİCDAN HÜRRİYETİ​
​
Anayasa - Din ve Vicdan Hürriyeti
24. Madde
Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. 14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak ÅŸartıyla ibadet, dini ayin ve törenler serbesttir.
Kimse, ibadete, dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz. Din ve ahlak eÄŸitim ve öÄŸretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.
Din kültürü ve ahlak öÄŸretimi ilk ve ortaöÄŸretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eÄŸitim ve öÄŸretimi ancak, kiÅŸilerin kendi isteÄŸine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine baÄŸlıdır. Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasi veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasi veya kiÅŸisel çıkar yahut nüfuz saÄŸlama amacıyla her ne suretle olursa olsun dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan ÅŸeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz.
​
İnanç, DüÅŸünce ve Kanaat Hürriyetinin Kullanılmasını Engelleme Suçu
TCK Madde 115
(1) Cebir veya tehdit kullanarak, bir kimseyi dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düÅŸünce ve kanaatlerini açıklamaya veya deÄŸiÅŸtirmeye zorlayan ya da bunları açıklamaktan, yaymaktan meneden kiÅŸi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
​
(2) (DeÄŸiÅŸik: 2/3/2014-6529/14 md.) Dini inancın gereÄŸinin yerine getirilmesinin veya dini ibadet veya ayinlerin bireysel ya da toplu olarak yapılmasının, cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı baÅŸka bir davranışla engellenmesi hâlinde, fail hakkında birinci fıkraya göre cezaya hükmolunur.
(3) (Ek: 2/3/2014-6529/14 md.) Cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı baÅŸka bir davranışla bir kimsenin inanç, düÅŸünce veya kanaatlerinden kaynaklanan yaÅŸam tarzına iliÅŸkin tercihlerine müdahale eden veya bunları deÄŸiÅŸtirmeye zorlayan kiÅŸiye birinci fıkra hükmüne göre ceza verilir.
​
TÜRK CEZA KANUNU - FİŞLEMEK SUÇ
Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar
HaberleÅŸmenin gizliliÄŸini ihlal(1)
Madde 132- (1) KiÅŸiler arasındaki haberleÅŸmenin gizliliÄŸini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile
cezalandırılır. Bu gizlilik ihlali haberleÅŸme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleÅŸirse, verilecek ceza bir kat artırılır.(1)
(2) KiÅŸiler arasındaki haberleÅŸme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifÅŸa eden kimse, iki yıldan beÅŸ yıla kadar hapis
cezası ile cezalandırılır.(1)
(3) Kendisiyle yapılan haberleÅŸmelerin içeriÄŸini diÄŸer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifÅŸa eden
kiÅŸi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (Ek cümle: 2/7/2012-6352/79 md.) İfÅŸa edilen bu verilerin basın
ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.(1)
(4) (Mülga: 2/7/2012-6352/79 md.)
Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması(2)
Madde 133- (1) Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle
dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.(2)
(2) Katıldığı aleni olmayan bir söyleÅŸiyi, diÄŸer konuÅŸanların rızası olmadan ses alma cihazı ile kayda alan kiÅŸi, altı
aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.(2)
(3) (Değişik: 2/7/2012-6352/80 md.) Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde
edilen verileri hukuka aykırı olarak ifÅŸa eden kiÅŸi, iki yıldan beÅŸ yıla kadar hapis ve dörtbin güne kadar adlî para cezası ile
cezalandırılır. İfÅŸa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.
Özel hayatın gizliliÄŸini ihlal(1)
Madde 134- (1) KiÅŸilerin özel hayatının gizliliÄŸini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile
cezalandırılır. GizliliÄŸin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.(1)
(2) (DeÄŸiÅŸik: 2/7/2012-6352/81 md.) KiÅŸilerin özel hayatına iliÅŸkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifÅŸa
eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla
yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.
KiÅŸisel verilerin kaydedilmesi
Madde 135- (1) Hukuka aykırı olarak kiÅŸisel verileri kaydeden kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.(2)
(2) KiÅŸisel verinin, kiÅŸilerin siyasi, felsefi veya dini görüÅŸlerine, ırki kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlaki
eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin olması durumunda birinci fıkra
uyarınca verilecek ceza yarı oranında artırılır. (3)
Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme
Madde 136- (1) KiÅŸisel verileri, hukuka aykırı olarak bir baÅŸkasına veren, yayan veya ele geçiren kiÅŸi, iki yıldan dört
yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.(4)
(2) (Ek:17/10/2019-7188/17 md.) Suçun konusunun, Ceza Muhakemesi Kanununun 236 ncı maddesinin beÅŸinci ve
altıncı fıkraları uyarınca kayda alınan beyan ve görüntüler olması durumunda verilecek ceza bir kat artırılır.
Nitelikli haller
Madde 137- (1) Yukarıdaki maddelerde tanımlanan suçların;
a) Kamu görevlisi tarafından ve görevinin verdiÄŸi yetki kötüye kullanılmak suretiyle,
b) Belli bir meslek ve sanatın sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle,
İşlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Verileri yok etmeme
Madde 138- (1) Kanunların belirlediÄŸi sürelerin geçmiÅŸ olmasına karşın verileri sistem içinde yok etmekle yükümlü
olanlara görevlerini yerine getirmediklerinde bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası verilir.(5)
(2) (Ek: 21/2/2014-6526/5 md.) Suçun konusunun Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre ortadan kaldırılması
veya yok edilmesi gereken veri olması hâlinde verilecek ceza bir kat artırılır.
Åžikayet
Madde 139- (1) KiÅŸisel verilerin kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme ve verileri yok
etmeme hariç, bu bölümde yer alan suçların soruÅŸturulması ve kovuÅŸturulması ÅŸikayete baÄŸlıdır.
Tüzel kiÅŸiler hakkında güvenlik tedbiri uygulanması
Madde 140- (1) Yukarıdaki maddelerde tanımlanan suçların iÅŸlenmesi dolayısıyla tüzel kiÅŸiler hakkında bunlara özgü
güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
AÇIKLAMA. :
HaberleÅŸme gizliliÄŸini ihlali, dinlenmesi ve kaydedilmesi, özel hayatın gizliliÄŸinin ihlali, kiÅŸisel verilerin kaydedilmesi suçtur.
Kanunda yazanlar
-
Memuriyet için iÅŸe giriÅŸte istenen belgeler
-
Güvenlik SoruÅŸturması
-
Adli Sicil Kaydı
Yukarıda yazan hususlar dışında bir tutanak tutulamaz özel hayat kaydedilemez.
​
TÜRK CEZA KANUNU - Halkı kin ve düÅŸmanlığa tahrik veya aÅŸağılama
Madde 216- (1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diÄŸer bir kesimi aleyhine kin ve düÅŸmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliÄŸi açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aÅŸağılayan kiÅŸi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
​
AÇIKLAMA :
Halkın bir kısmını bir kısmının üzerine sosyal sınıf, din, ırk yönünden kin ve düÅŸmanlık ile tahrik edince bir olay meydana gelmesi halinde bu eyleme karışan herkes bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aÅŸağılayan kiÅŸi veya kiÅŸiler, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Halkın bir kesiminin benimsediği herhangi bir dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
​
TÜRK CEZA KANUNU - ANAYASAL DÜZENE KARÅžI SUÇLAR
Anayasayı ihlal
Madde 309- (1) Cebir ve ÅŸiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüÄŸü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine baÅŸka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teÅŸebbüs edenler ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılırlar.
(2) Bu suçun iÅŸlenmesi sırasında baÅŸka suçların iÅŸlenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur.
(3) Bu maddede tanımlanan suçların iÅŸlenmesi dolayısıyla tüzel kiÅŸiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
Askerî komutanlıkların gasbı
Madde 317- (1) Kanunen yetkili olmadıkları veya Devlet tarafından memur edilmedikleri halde, bir asker kıtasının veya donanmasının veya savaÅŸ gemisinin veya savaÅŸ hava filosunun veya bir kale veya müstahkem mevkiin veya bir askerî üssün veya tesisin, bir liman veya ÅŸehrin komutasını alanlara müebbet hapis cezası verilir.
(2) Kanunen yetkili olmaları veya Devlet tarafından görevlendirilmeleri suretiyle yukarıda gösterilen yerlerin komutanı bulunanlardan, yetkili makamlarca komutanlığı terk etmeleri için verilen emirlere uymayanlara da aynı ceza verilir.
Silâhlı örgüt
Madde 314- (1) Bu kısmın dördüncü ve beÅŸinci bölümlerinde yer alan suçları iÅŸlemek amacıyla, silahlı örgüt kuran veya yöneten kiÅŸi, on yıldan onbeÅŸ yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Birinci fıkrada tanımlanan örgüte üye olanlara, beÅŸ yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir.
(3) Suç iÅŸlemek amacıyla örgüt kurma suçuna iliÅŸkin diÄŸer hükümler, bu suç açısından aynen uygulanır.
Devlete karşı savaşa tahrik
Madde 304- (1) Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı savaÅŸ açması veya hasmane hareketlerde bulunması için yabancı devlet yetkililerini tahrik eden veya bu amaca yönelik olarak yabancı devlet yetkilileri ile iÅŸbirliÄŸi yapan kiÅŸi, onyıldan yirmi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (Mülga ikinci cümle: 29/6/2005 – 5377/37 md.)
(2) Bu madde uygulamasında, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin güvenliÄŸine karşı suç iÅŸlemek üzere oluÅŸturulmuÅŸ örgütlerin doÄŸrudan veya dolaylı olarak desteklenmesi, hasmane hareket olarak kabul edilir.
(3) Bu maddede tanımlanan suçun iÅŸlenmesi dolayısıyla tüzel kiÅŸiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
​
ANLAÅžILAN :
Anayasal Düzen; Demokratik, Laik, Cumhuriyet ve BaÅŸkanlık Sisteminden oluÅŸan ulusal yapıdır.
Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya veya deÄŸiÅŸtirmeye çalışmak: ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezası (Ayrıca baÅŸka kanunlardan ceza verilebilir.)
Askeri komutanlık gasbı suçu: müebbet cezası verilir.
Silahlı Örgüt Kurmak: on yıldan onbeÅŸ yıla kadar hapis cezası
Devlete karşı savaşa tahrik: onyıldan yirmi yıla kadar hapis cezası
Bu suçlar zincirleme suç oluÅŸmuÅŸtur. Zincirleme suçta en ağır olanından ceza verilir ama Kanun maddesinde ayrıca iÅŸlem yapılabileceÄŸi belirtiliyorsa; Bir kanun maddesinden iÅŸlem yapılması kanunlarda belirtilen diÄŸer maddelerdende iÅŸlem yapılamayacağı manasına gelmez.
Anayasal düzeni kaldırmak darbeyle veya cumhuriyeti, laikliÄŸi veya hukuk devletini kaldırmakla olur.
Anayasal düzeni kaldırmak veya deÄŸiÅŸtirmeye çalışmak ağırlaÅŸtırılmış müebbet cezasını gerektirir.
Devlete karşı tahrik yoluyla yapılırsa on yıldan yirmi yıla kadar hapis cezası da eklenir.
Bunu silahlı örgüt kurarak, orduyu ele geçirerek darbe yapmak suretiyle yapılması durumunda müebbet hapis cezasıda eklenir. Yani 2 kere ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezası verilir.​
​
TÜRK CEZA KANUNU - Nefret ve Ayırımcılık Suçu
TCK Madde 122
-(DeÄŸiÅŸik: 2/3/2014-6529/15 md.)
(1) Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düÅŸünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle;
a) Bir kişiye kamuya arz edilmiş olan bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya kiraya verilmesini,
b) Bir kişinin kamuya arz edilmiş belli bir hizmetten yararlanmasını,
c) Bir kişinin işe alınmasını,
d) Bir kiÅŸinin olaÄŸan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını, engelleyen kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
​
ANLAÅžILAN :
Halkın bir kesimini farkılıklardan kaynaklanmak koÅŸuluyla nefret ettirmemelidir. Türk kürt ayrımı gibi ayrımlar yaparak birbirine düÅŸürmemelidir.