
İKRAM FIKHI
İslam Neyse o ... Allah daima üstündür... Allahü Ekber !!!

ARINMAK TEFSİRİ
Arınmak, temizlenmek demektir.
Ala Suresi (14-15). Ayet: Diyanet Meali
Arınan ve Rabbinin adını anıp, namaz kılan kimse mutlaka kurtuluşa erer.
ANLAÅžILAN :
Arınmak temizlenmek demektir. Manevi anlamda arınmak ise dini kir ve günahlardan temizlenmektir.
Takvası yükselen insanın veya cinin saflığı artar. Kalbi temizlenir. EdinilmiÅŸ saflık oluÅŸur. Artık arınmıştır.
ARINMAK TEFSİRİ
​​
Ala Suresi (14-15). Ayet: Diyanet Meali
Arınan ve Rabbinin adını anıp, namaz kılan kimse mutlaka kurtuluşa erer.
​
"Arınan" diye tercüme ettiÄŸimiz "tezekkâ" fiili, "insanın nefsini kontrol altına alması, her türlü ÅŸirk ve günahtan uzaklaÅŸması, Allah'ın birliÄŸine iman edip dinin emir ve yasaklanın yerine getirmesi" anlamına geldiÄŸi gibi "zekât vererek arınmak" manasına da gelir.
Ancak Mekkî sûrelerde yer alan "zekât" tabirleriyle (Zâriyât, 51/19; Meâric, 70/24) hükümleri etraflı olarak açıklanmış zekât deÄŸil, mutlak anlamıyla mâlî içerikli dinî görevler kastedilmiÅŸtir. Çünkü kurumsal anlamda zekât Medine döneminde farz kılınmıştır. (bk. Tevbe, 9/103)
Åžu halde ayetteki "tezekkâ" kelimesi;
- Hem malı haramlardan ve kul haklarından
- Hem de nefsi günah kirlerinden arındırmayı ifade eder.
Ayrıca ayette, Allah'ın adını anan ve namaz kılan kimsenin kurtuluşa ereceği bildirilmiştir.
Ancak burada geçen, "namaz kılma" olarak çevirdiÄŸimiz "salla" fiiliyle ilgili farklı yorumlar yapılmıştır.
Bazı müfessirlere göre bundan maksat bilinen beÅŸ vakit namazdır; bazılarına göre bayram namazı, bir kısmına göre de "salât" kelimesinin sözlük anlamı olan duadır. (Taberî, ilgili ayetin tefsiri)
Allah ezeli ilmiyle bütün bu manaları ve ayetin ruhuna uygun baÅŸka manaları da kastetmiÅŸ olabilir. Biri diÄŸerine engel deÄŸildir.
​
Kainatta her bir fiil ve icraatın temeli ve esası Allah’ın bir ismine dayanır. Mesela bütün canlıların mükemmel bir ÅŸekilde beslenmesinin ve güzelce rızıklandırılmasının temelinde ve esasında Rezzak ismi vardır. Canlılara hayat verilmesi Muhyi; hayatın canlılardan planlı ve programlı bir ÅŸekilde alınması Mümit ismine bakar ve hakeza...
Aynı ÅŸekilde kainatta ve özellikle de dünyadaki tanzif ve temizlenme fiillerinin temelinde ve esasında yine Allah’ın Kuddüs ismi vardır. Kuddüs ismi her türlü eksik ve kusurdan ari ve temiz olmak anlamındadır. Bu ismin maddi alemdeki tecellisi eÅŸyanın temiz ve arı olması ÅŸeklindedir. Her ismin külli dairelerden en basit ve cüzi dairelere kadar tecellisi olduÄŸu gibi bu Kuddüs isminin de külli dairelerden cüzi dairelere kadar tecellileri vardır.
Mesela, kâinatın geniÅŸ daireleri olan denizlerde, topraklarda, semavatta nasıl temizlik ve arılık mükemmelen tecelli ediyor ise, aynı ÅŸekilde insanın maddi bedeninden ta kalp ve manevi dairelerine kadar aynı ismin tecellileri vardır.
Bu noktadan İslam dini hem maddi hem de manevi temizliÄŸe bizi emrediyor. Maddi temizlik, nasıl ki yıkanmak ve kir ve paslardan arınmak ÅŸeklinde oluyor ise, manevi temizlik de tövbe ve istiÄŸfar ÅŸeklinde oluyor. Bu yüzden Mümin her daim manen tövbe ve istiÄŸfar ile temizlenmelidir.
İşte manevi ariyet ve temizlik bu ÅŸekilde temin edilir. Manevi temizliÄŸin en önemli ÅŸubesi, itikat ve inanç açısından küfür, ÅŸirk ve bidat gibi fikirlerden ve davranışlardan uzak durmak ve onlara bulaÅŸmamak ÅŸeklindedir. Bu temizlik, günahlardan arınmaktan önce gelir. Bir insan itikaden bidat bir fikre bulaÅŸmış ise, ne kadar tövbe ve istiÄŸfar da etse de o fikri terk etmedikçe temizlenemez. Bu yüzden her hususta ehlisünnet dairesinde kalmak çok mühimdir.